خال برداری یا برداشتن خال

خالبرداری

خال مجموعه‌ای از سلول‌های پوستی است که معمولاً قهوه‌ای، سیاه یا رنگ پوست هستند. خال‌ها می‌توانند در هر نقطه از بدن ظاهر شوند. آنها معمولاً قبل از ۲۰ سالگی ظاهر شده و بیشتر خوش خیم هستند و خطری برای فرد نخواهند داشت. خال‌ها در واقع رشد معمولی پوست هستند. در بهترین حالت، خال‌ها لکه‌های تیره‌ای هستند که اغلب افراد سعی در حذف آن دارند تا پوستی صاف و بدون لک داشته باشند و در بدترین سناریو، خال‌ها می‌توانند سرطانی باشند و در صورت عدم برداشتن، خطرات جدی برای سلامتی به دنبال داشته باشند.

با این حال اغلب خا‌رها بی ضرر  بوده و خطری برای فرد ایجاد نخواهند کرد. بسیاری از ما با افزایش سن،شاهد تعداد بسیاری خال روی بدنمان هستیم. برخی از اینها ممکن است برای سالیان متمادی وجود داشته باشند و برخی نیز ممکن است اخیراً ظاهر شده باشند، البته اولین و مهمترین قدم این است که مطمئن شوید این خال‌ها طبیعی هستند. مشاوره سریع با یک متخصص پوست می‌تواند این آرامش را به شما بدهد.در طول معاینه پوست، پزشک پوست شما را از سر تا پا بررسی می‌کند و اگر مشکوک به دارا بودن خال سرطانی باشید، آن را برداشته و برای بررسی زیر میکروسکوپ (بیوپسی) به آزمایشگاه میفرستد.

 

معرفی انواع خال

خال‌های غیرمعمول: خال‌های غیر معمول، خال‌های خوش خیمی هستند که وقتی زیر میکروسکوپ قرار می‌گیرند، دارای ویژگی‌های نامنظم هستند. آنها لزوما خال‌های سرطانی نیستند، اما داشتن خال‌های غیر معمول یک عامل خطر برای ابتلا به سرطان پوست ملانوما است. تصور می‌شود که خال‌های غیرمعمول به دلیل ترکیبی از دلایل ژنتیکی و محیطی ایجاد می‌شوند، اما دلایل دقیق آن هنوز ناشناخته است. در حالیکه گاهی اوقات یک خال صاف غیرمعمول می‌تواند خوش خیم باشد، به دلیل ارتباط با سرطان پوست، اگر متوجه خارش، خونریزی یا تورم، درد یا تغییر در رنگ، اندازه، شکل، بافت یا ارتفاع شدید، باید با متخصص پوست تماس بگیرید.

یک خال دارای این تغییرات ممکن است نیاز به برداشتن خ داشته باشد. بنابراین باید مراقب خال‌های غیر معمول باشید، زیرا به دلیل ارتباط آنها با سرطان پوست می‌توانند خطرناک باشند. خال خوش‌خیم یا معمولی: یک خال خوش خیم یا سبورئیک معمولاً شکل متقارن مشخصی به خود می‌گیرد و فقط یک تضاد رنگ در مقایسه با دیگر نواحی پوست است. این دسته از خال‌ها می‌توانند یک خال صاف یا یک برآمدگی باشند اما مهم‌تر از همه، ظاهر آنها در طول زمان تغییر نمی‌کند. این خال‌ها ذاتاً خطرناک نیستند، اما همه خال‌ها باید در طول زمان توسط یک متخصص پوست بررسی شوند تا از تغییر ظاهری مطمئن شوند. اگر خال‌ها خوش‌خیم هستند اما ترجیح می‌دهید به دلایل زیبایی یا عملی آنها را بردارید، روش‌ها و تکنیک‌های مختلفی برای برداشتن خال وجود دارد.

 

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

چگونه بفهمیم خال سرطانی است؟

بهترین راه برای تشخیص سرطانی بودن خال، مراجعه به متخصص پوست برای غربالگری سالانه سرطان پوست است. اگر سابقه سرطان پوست دارید، متخصص پوست ممکن است غربالگری را بیشتر توصیه کند. در صورت مشاهده موارد زیر باید توسط متخصص پوست خود معاینه شوید:

  • نامتقارن بودن خال
  • دارای مرزهای نامنظم بودن
  • عدم یکنواختی از نظر رنگ
  • داشتن قطری بزرگ
  • تکامل یا تغییر در اندازه، شکل یا رنگ

این نوع خال‌ها باید توسط یک متخصص پوست ارزیابی شوند. ابتدا پزشک خال را به خوبی بررسی می‌کند. اگر فکر کند طبیعی نیست برای گرفتن نمونه بافت اقدام می‌کند یا آن را به طور کامل برمی‌دارد. پزشک نمونه را به آزمایشگاه می‌فرستد تا با دقت بیشتری بررسی شود. به این کار بیوپسی می‌گویند. اگر مثبت شد، یعنی خال سرطانی است و باید کل خال و ناحیه اطراف آن باید برداشته شود. توجه داشته باشید برداشتن خال که با بیوپسی خال متفاوت است، به گونه‌ای انجام می‌شود که خال‌ها را به‌طور کامل از روی پوست جدا می‌کند، به ‌گونه‌ای که پوششی صاف و شفاف ایجاد می‌کند. با استفاده از انواع تکنیک‌های مختلف، می‌توان خال‌ها را از هر مکانی حذف کرد. این فرایند تقریبا برای همه کسانی که می‌خواهند خال خود را بردارند، با بی‌حسی موضعی و بدون درد انجام می‌شود.

 

انواع روشهای خالبرداری

انواع راه‌های برداشتن خال

اکسیزیون

اکسیزیون زمانی انجام می‌شود که لازم باشد کل خال بریده شود. مقدار کمی بی‌حس کننده موضعی در اطراف خال اعمال می‌شود و سپس به همراه مقداری بافت اطراف آن بریده می‌شود. برای بستن زخم به چند بخیه نیاز است، بنابراین یک اسکار کوچک ناگزیر ایجاد می‌شود که با گذشت زمان محو می‌شود زمان بهبودی، بسته به عوامل مختلف ممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشد. اما به طور کلی در عرض دو هفته بخیه مکان بخیه بهبود پیدا می‌کند.

 

پانچ خال

پانچ، مانند برداشتن کامل، کل خال را برش می دهند. جای زخم کوچکی به جا می‌ گذارد یا هیچ اثری از جای زخم نخواهد بود. البته این روش را می‌توان فقط برای خال‌هایی استفاده کرد که بسیار کوچک هستند. مقدار کمی بی حس کننده موضعی و بعد از آن یک برش معمولی در اطراف خال اعمال می‌شود. با این حال، پانچ اکسیزیون بسیار کمتر تهاجمی است. در این روش از ابزار خاصی برای برداشتن قسمت مورد نظر پوست از ناحیه استفاده می‌شود. از آنجایی که قطر ناحیه بسیار کوچک است، اغلب نیازی به بخیه نیست. پس از پانچ، به نظر می‌رسد که پوست توسط یک جسم نوک تیز سوراخ شده‌است.

ممکن است جای زخم کوچکی باقی بماند، اما اغلب نیازی به بخیه نیست و جای زخم در عرض چند هفته بهبود می‌یابد.

 

شیو یا اصلاح

خال‌های خاصی را می‌توان با استفاده از ابزار مخصوص تراشید. در این روش فقط لایه بالایی خال تراشیده می‌شود و عمق برش بسته به شرایط ممکن است متفاوت باشد. معمولا از مقدار کمی بی‌حس کننده موضعی برای بی‌حس کردن ناحیه اطراف خال استفاده می‌شود. به طور معمول نیازی به بخیه نیست و در نتیجه حداقل زخم ایجاد می‌شود یا هیچ جای زخمی ایجاد نمی‌شود. این روش اغلب برای از بین بردن خال‌های بلند شده بالای سطح پوست استفاده می‌شود.

 

رادیو فرکانسی

تقریبا اثربخش است. خونریزی و جای زخم کمتری داردو نیازی به بخیه نیست. بهبودی کامل طی یک هفته اتفاق میفتد. در این روش از طول موج رادیویی فرکانس بالا استفاده می‌شود. موج رادیویی فرکانس بالا، زمانی‌که از طریق نوک الکترود هدایت می‌شود، می‌تواند برای برش پوست استفاده شود. در این روش به طور کلی در مقایسه با روش‌های جراحی خونریزی، جای زخم و تورم بسیار کمتر است، زخم خیلی سریع‌تر بهبود می‌یابد و احتمال عفونت کمتر است.  رادیو فرکانسی برای هر قسمتی از بدن قابل استفاده است و از آنجایی که نیازی به بخیه نیست، نتایج بهتری خواهد داشت با این حال، تنها خال‌های خاصی را می‌توان با فرکانس رادیویی برداشت.

برای مثال خال‌هایی که به طور کلی بزرگ‌شده و مضر نیستند. بنابراین برای انتخاب درست، مشاوره مناسب با پزشک مجرب بسیار مهم است.در این روش قبل از اینکه پزشک شروع به برداشتن ضایعه یک لایه کند، داروی بی‌حسی روی آن ناحیه اعمال می‌شود. هنگامی که نتیجه مطلوب حاصل شد، فقط یک پانسمان سبک مورد نیاز است و بهبودی کامل تقریباً در یک هفته حاصل می‌شود.

 

فریز کردن خال یا کرایوتراپی

فریز کردن یک روش بسیار سریع تقریبا بدون درد و بسیار موثر است. در این روش معمولا از نیتروژن مایع، برای حذف ضایعات پوستی هدفمند و در اصل منجمد کردن خال استفاده می‌شود. سلول‌های داخل ضایعه به طور کامل از بین می‌روند و توسط سیستم ایمنی بدن خارج می‌شوند و می‌ریزند. کرایوتراپی در درجه اول برای انجماد زگیل، زائده‌های پوستی، خال‌های بی ضرر، لکه‌های خونی، کراتوز خورشیدی و لکه‌های خورشیدی استفاده می‌شود. این روش‌ها سریع، تقریبا بدون درد و بسیار موثر هستند. بسته به اندازه و عمق ضایعه ممکن است برای دستیابی به نتیجه مطلوب بیش از یک درمان مورد نیاز باشد.

 

برداشتن خال با لیزر

  1. برداشتن خال با لیزر: اگر خال کوچک، قهوا‌ای و مسطح است، لیزر رنگدانه AlexTrivantage قادر است با استفاده از انرژی لیزر برای تجزیه رنگدانه در خال، آن را به راحتی از بین ببرد. در این روش معمولا یک جلسه کافی است. اگر بعد از جلسه اول رنگدانه باقی مانده باشد، گاهی جلسه بعدیی ک ماه بعد مورد نیاز خواهد بود. در لیزر خال پس از بی‌حس کردن با کرم بی‌حسی یا تزریق، لیزر را می‌توان در چند دقیقه انجام داد. اکثر افراد از مشاهده ناپدید شدن کامل خال خود در مدت کوتاهی شگفت‌زده می‌شوند. بعد از لیزر خال زائده‌ای ایجاد می‌شود که بعد از یک تا دو هفته می‌ریزد و یک ناحیه قهوه‌ای صورتی باقی می‌ماند که به مرور زمان محو می‌شود. گاهی اوقات ممکن است یک اسکار کوچک آبله مانند ایجاد شود، اما معمولاً بعد از چند ماه برطرف خواهد شد. خال‌های برداشته شده توسط لیزر گاهی اوقات ممکن است بعد از مدتی عود کنند که می‌تواند از ماه‌ها تا سال‌ها متفاوت باشد.
  1. لیزر CO۲ ترکیبی + لیزر حذف رنگدانه: اگر خال برآمده و قهوه‌ای است، از یک روش ترکیبی با استفاده از لیزر CO2 برای صاف کردن خال استفاده می‌شود، سپس از لیزر رنگدانه برای درمان هرگونه رنگدانه قهوه‌ای باقی مانده استفاده خواهد شد. در این روش هم از بی‌حسی استفاده می‌شود و یک روش بدون درد و در حداقل زمان است.

هنگام انجام این لیزر نیز زائده‌ای ایجاد می‌شود و بعد از یک تا دو هفته می‌ریزد و یک ناحیه قهوه‌ای صورتی باقی می‌ماند که به مرور زمان محو می‌شود. گاهی اوقات برای از بین بردن کامل رنگدانه نیاز به درمان دوم است، اما صاف شدن خال معمولاً تنها پس از یک درمان حاصل می‌شود. خال‌های برداشته شده توسط لیزر گاهی اوقات ممکن است بعد از مدتی عود کنند که می‌تواند از ماه‌ها تا سال‌ها متفاوت باشد.

 

خالبرداری با لیزر

۷ مزایا برداشت خال با لیزر

در زیر دلایلی را که ممکن است بخواهید به طور خاص حذف خال با لیزر را در نظر بگیرید آورده شده است:

  • ۱) خال شما صرفاً جنبه زیبایی دارد و خطر سرطان ندارد

اگر پزشک تشخیص داده است خال سرطانی نیست، برداشتن خال با لیزر ممکن است برای شما مناسب باشد. جراحی خال با لیزر معمولاً برای موارد صرفاً زیبایی که در آن به مراقبت پزشکی برای رسیدگی به خطرات سلامتی خال نیازی نیست، اختصاص دارد.

اگر خال شما برای بررسی سرطان نیاز به بیوپسی دارد، در ابتدا نیاز به برش خواهد بود. حتی اگر برداشتن خال با لیزر بعد از آن انجام شود، برای تراشیدن اولیه بافت باید آماده باشید. در این صورت بهبودی نیاز به زمان دارد.

 

  • ۲) خال شما به عمق پوست نمی‌رود

هنگامی که خال به عمق لایه پوستی می‌رسد، برداشتن خال با لیزر ممکن است نتواند همه آن را خارج کند. این یک نگرانی برای خال‌هایی است که می‌توانند به ملانوم تبدیل شوند. برداشتن جراحی روش مطمئن‌تری برای استخراج تمام رنگدانه‌ها در این موارد خواهد بود.

اگر خال شما صاف‌تر و کوچک‌تر است یا اگر بالای پوست بلند شده باشد، می‌توان آن را به راحتی با لیزر از بین برد این همچنین برای لکه‌های پوستی و زگیل‌ها که ممکن است با خال اشتباه گرفته شوند، صدق می‌کند.

یک پزشک می تواند به شما بگوید که احتمالاً خال شما تا چه اندازه در عمق پوست قرار دارد. شما هرگز و هرگز نباید سعی کنید این را به تنهایی تعیین کنید.

 

  • ۳) نگران هستید که خال به ملانوم تبدیل شود

حتی اگر خال‌های فعلی خوش‌خیم باشند، به این معنی نیست که در نهایت نمی‌توانند بدخیم شوند. خال‌ها را باید با دقت برای تغییرات زیر نظر داشت. آنهایی که اندازه یا تغییر رنگ می‌دهند می‌توانند نشان دهنده سرطان پوست باشند. اگر ترجیح می‌دهید فوراً از شر خال خلاص شوید، به جای مراقبت مداوم برای تغییرات، حذف خال با لیزر ممکن است برای شما مناسب باشد. لطفاً به خاطر داشته باشید که حتی اگر یک یا چند خال را با لیزر یا هر وسیله دیگری برداشته اید، باید به طور منظم بدن خود را برای خال‌های جدید معاینه کنید.

 

  • ۴) نمی‌خواهید بعد از برداشتن خال جای زخم ایجاد شود

در مقایسه با سایر روش‌های استخراج، برداشتن خال با لیزر، خطر کمتری برای ایجاد اسکار در بیماران ایجاد می‌کند. این به این دلیل است که نور لیزر رنگدانه خال را تجزیه می‌کند، اما به طور مستقیم آسیب زیادی به پوست وارد نمی‌کند. به عبارت دیگر، هیچ برشی در این روش وجود ندارد. این نیز خطر عفونت را کاهش می‌دهد. در بسیاری از موارد، پس از از بین رفتن کامل ضایعه، هیچ علامتی مبنی بر وجود خال وجود نخواهد داشت که این روش را برای خال‌های صورت ایده آل می‌کند. اگر مستعد ایجاد اسکارهای کلوئیدی هستید، قبل از برداشتن خال به پزشک خود اطلاع دهید. آنها ممکن است نیاز به برنامه‌ریزی از قبل برای احتمال وقوع آن داشته باشند.

 

  • ۵) تحمل درد پایینی دارید و برداشتن خال با جراحی شما را می‌ترساند

با برداشتن خال با لیزر، درد بسیار کمتری در مقایسه با برش جراحی، کرایوسرجری یا کوتریزاسیون الکتریکی وجود دارد. از آنجایی که پرتو لیزر به صورت باریکی به سمت رنگدانه‌های خال هدایت می‌شود، پوست اطراف در طول عمل عمدتا دست نخورده باقی می‌ماند. پس از عمل ممکن است تورم و احساس سوزش خفیف وجود داشته باشد. با این حال، برای اکثر افراد قابل تحمل است. معمولاً بیماران بلافاصله فعالیت های عادی خود را از سر می‌گیرند. هنگامی که جای خال بهبود می‌یابد، می‌توان روی آن ناحیه آرایش کرد که تقریباً ۲ هفته طول می‌کشد که بسیار سریع‌تر از زمان بهبودی مورد نیاز برای برداشتن جراحی است.

 

  • ۶) می‌خواهید بیش از یک خال را در یک جلسه سریع‌تر بردارید

از آنجایی که برداشتن خال با لیزر سریع‌تر از برش است، برای مواردی که چندین خال وجود دارد که باید برداشته شوند، ایده‌آل است. یک لیزر می‌تواند به سرعت آن‌ها را یک به یک از بین ببرد. این همچنین به معنای درد کمتر در طول یک روش طولانی مدت است که می‌تواند آن را برای بیماران قابل تحمل‌تر کند. برداشتن خال می تواند حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول بکشد. با این حال، این جدول زمانی همیشه به مورد خاصی که در حال رسیدگی است بستگی دارد. خال‌های بزرگ ممکن است به بیش از یک جلسه برای برداشتن کامل و چندین خال ممکن است به زمان بیشتری در جلسه نیاز داشته باشند.

 

  • ۷) بودجه خدمات خصوصی حذف خال با لیزر را دارید

در حال حاضر می‌توان گفت که هزینه برداشت خال با لیزر به مراتب کمتر از برداشت خال به روش جراحی و برش است. البته این موضوع بستگی به تعداد خال و اندازه آن نیز دارد.

 

  • بعد از برداشتن خال چه اتفاقی می‌افتد؟

پس از برداشتن خال، ناحیه تحت درمان به مدت یک هفته کمی صورتی و دردناک خواهد بود. یک محلول ضد عفونی‌کننده برای تمیز کردن زخم و یک پماد آنتی بیوتیک برای استفاده در اختیار شما قرار می‌گیرد. زائده‌ای که روی پوست تشکیل می‌شود بعد از هفت الی ده روز می‌ریزد. اگر بخیه دارید، این بخیه‌ها معمولاً بعد از یک هفته یا ده روز برداشته می‌شوند. مراقبت از زخم ساده است و بسیار نادر است که عوارض ایجاد شود.

 

  • مراقبت‌های بعد از برداشت خال

به طور کلی بسته به اینکه کدام یک از روش‌های برداشتن خال استفاده شده است، دستورالعمل‌های روشنی در مورد مدیریت زخم پس از عمل دریافت خواهید کرد. به طور معمول مدت زمان بهبودی پس از اکسیزیون بسیار کم است. حتی پس از برداشتن کامل، تورم معمولاً پس از چند روز از بین می‌رود. تمیز نگه داشتن ناحیه تحت درمان برای جلوگیری از عفونت بسیار مهم است. دوری از نور مستقیم خورشید نیز برای تسهیل روند بهبودی و جلوگیری از ایجاد اسکار ضروری است. کشش محل جراحی توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است باعث خونریزی و افزایش اندازه اسکار شود.

 

چند سوال مهم

آیا خال‌ها بعد از برداشتن دوباره رشد می‌کنند؟

اگر تعدادی سلول از خال پس از برداشتن اولیه باقی بماند، امکان رشد مجدد خال وجود دارد. اگر می‌خواهید مطمئن شوید که خال شما دوباره رشد نمی‌کند، از پزشک پوست خود در مورد روش‌های جراحی برداشتن خال سوال کنید.

 

آیا برداشتن خال جای زخم بر جای می‌گذارد؟

برداشتن خال یک روش بسیار رایج است که تعداد زیادی از کلینیک‌ها روزانه آن را انجام می‌دهند. پزشکان تلاش می‌کنند تا کمترین اسکار و جای زخم باقی بماند. نتیجه نهایی به روشی که انتخاب می‌کنید، نوع پوست، نحوه بهبودی پوست و اندازه و محل خال بستگی دارد. اکثریت قریب به اتفاق بیماران از درمان برداشتن خال خود بسیار راضی هستند.

 

آیا برداشتن خال در خانه بی خطر است؟

قطعا تلاش برای برداشتن خال در خانه بی‌خطر نیست. این کار ممکن است منجر به خونریزی و عفونت شود. اگر در مورد خال‌ها نگرانی دارید یا می‌خواهید آنها را بردارید، به پزشک عمومی یا کلینیک پوست مراجعه کنید. تعدادی از وب سایت‌ها نکاتی را برای برداشتن خال در خانه ارائه می‌دهند که کارایی این روش‌ها ثابت نشده است و برخی ممکن است خطرناک باشند.

 

سخنان نهایی

در حالیکه یکی از مزایای اصلی برداشتن خال، زیبایی است، نگرانی اصلی سلامت طولانی مدت است. خال‌ها می‌توانند سرطانی شوند و اگر این بیماری به سرعت تشخیص داده نشود، سلول‌های آسیب‌دیده می‌توانند به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابند. برداشتن خال می‌تواند از گسترش سلول‌های سرطانی و پیش سرطانی جلوگیری کند و نگرانی‌های زیبایی شما را در یک روش ساده برطرف کند. پس خال‌ها را دست کم نگیرید و اگر متوجه تغییر یا افزایش آنها شدید حتما به یک متخصص پوست مراجعه کنید.

 

 

 

منابع

  1. https://www.stephanieho.com.sg/articles/mole-removal
  2. https://www.molecheck.com.au/patient-info/laser-mole-removal/
  3. https://advanceddermatologyctr.com/is-mole-removal-really-effective/
  4. https://www.healthline.com/health/how-to-remove-moles#home-treatments

https://www.bclaserandskincare.com/2013/09/4-reasons-to-consider-laser-mole-removal/#mole-risk