” غذای شما دوای شماست و دوای شما، غذای شماست”.
این یکی از معروفترین جملات طبیب الاطبا، حکیم ابوعلی سیناست؛ که علم پزشکی هرچقدر بیشتر پیشرفت کرد بر درستی آن بیشتر صحه گذاشت.
این که افراد در طی روز چه چیزهایی میخورند؟
چه میزان از هر ماده غذایی یا نوشیدنی را مصرف میکنند؟ با چه سبکی غذا میخورند؟
در خوردن چه چیزهای زیادهروی و چه مواد غذایی را کمتر مصرف میکنند؟
همگی موضوعاتی است که تأثیر مستقیمی روی سلامتی، شادابی و تناسب اندام آنها دارد. به همین دلیل شاید به جرئت بتوان گفت که رژیم غذایی به معنی عادات غذایی، اصلیترین شاخص سلامتی افراد جامعه است. سایر موارد مانند میزان تحرک افراد در طی روز، استرس یا فشار روانی، آلودگیهای محیط زیست و … از نظر تأثیرگذاری روی سلامت، احتمال ابتلا به بیماری و طول عمر افراد در درجه پایینتری از اهمیت قرار دارند.
تصور عموم مردم از رژیم غذایی این است که فقط افرادی که دچار اضافه وزن هستند، ورزشکاران، فعالان حوزه فشن و مدلینگ یا کسانی که تمایل دارند کمی چاقتر شوند به آن نیاز دارند. همچنین واژه رژیم غذایی معادل با تصویر یک بشقاب خالی یا ظرف پر از سبزیهای نپخته است. این در حالی است که اولاً رژیم غذایی فقط مختص به گروههای محدودی نیست که با اهداف خاصی سبک غذا خوردن و حجم غذای مصرفی خود را تغییر میدهند.
رژیم غذایی به معنی اصلاح عادات غذایی است که تقریباً برای همه افراد جامعه یک امر ضروری محسوب میشود. در ثانی سالها است که رژیم غذایی دیگر به معنی نخوردن غذا، حذف برخی مواد غذایی از برنامه روزمره یا جایگزین کردن دائمی سبزیهای نپخته بهجای گوشت یا سایر غذاهای هوس برانگیز نیست. اکنون رژیم غذایی به معنی اصلاح اصولی سبک غذا خوردن و تعیین میزان کالری مورد نیاز بدن است که میتوان آن را از هر گروه مواد غذایی به دست آورد. افراد زیادی هستند که برای حفظ سلامتی و افزایش طول عمر به رژیم غذایی نیاز دارند. اما ممکن است خودشان ندانند که رژیم غذایی چقدر برای آنها حیاتی است.
چه کسانی نیاز به دریافت رژیم غذایی دارند؟
-
افرادی که اضافه وزن دارند
این گروه از افراد بیشترین نیاز را به دریافت رژیم غذایی دارند. چاقی عاملی است که نه تنها اعتماد به نفس افراد را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه از نظر فیزیکی هم مشکلاتی بسیار زیادی را متوجه آنها میکند.
چاقی عاملی است که منجر به بروز مشکلاتی نظیر بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، قند، دردهای مفصلی، آرتروز، دیسک کمر و صدها معضل فیزیکی دیگر میشود.
-
کسانی که به شدت لاغر هستند
شاید افراد چاق بیشتر در معرض بیماریهای ناشی از اضافه وزن باشند. به همین دلیل توجه بیشتری را به خود جلب میکنند. اما این به معنی بیاهمیت بودن رعایت رژیم غذایی برای افراد به شدت لاغر نیست.
بسیاری از افراد به دلایل گوناگونی مانند پرکاری تیروئید یا بیماریهای دیگر دچار کمبود وزن شدید هستند. این موضوع مشکلاتی نظیر کمخونی، کمبود ویتامین، کاهش سطح مواد معدنی و پوکی استخوان را برای آنها پدید میآورد. بنابراین رعایت رژیم غذایی اصولی که در آن تمام نیازهای این گروه از افراد به مواد غذایی و ویتامینها در نظر گرفته شده باشد، اهمیت بسیار زیادی دارد.
-
ورزشکاران حرفهای
همان اندازه که ورزش کردن برای ورزشکاران حرفهای یک امر حیاتی است، رعایت رژیم غذایی نیز برای آنها مهم است. بسیاری از کسانی که ورزش کردن را برای ادامه مسیر زندگی خود تا همیشه انتخاب میکنند، به این موضوع واقف نیستند که در کنار انتخاب یک مربی خبره، نیاز دائمی به یک متخصص تغذیه نیز دارند. فردی که قادر باشد همواره بر اساس نیازهای بدن ورزشکار، یک رژیم غذایی متناسب برای او تنظیم کند.
در غیر این صورت، یعنی اگر ورزشکاری بدون رعایت رژیم غذایی اصولی به ورزشهای سخت و طاقتفرسا ادامه دهد، دیر یا زود دچار کمبود خون، ویتامین، پروتئین، کلسیم و … خواهد شد. معضلاتی که هرکدام سلامتی فرد را نشانه گرفته و به تنهایی میتوانند آینده او در حرفه ورزش را تحت تأثیر قرار دهند.
-
بیماران مبتلابه دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ که به آن مرض قند نیز گفته میشود، بیماری خطرناک اما قابل کنترلی است که تعداد مبتلایان آن در جهان روزبهروز بیشتر میشود. نوع تغذیه و رعایت رژیم غذایی مهمترین نقش را در مهار این بیماری ایفا میکنند. اهمیت رژیم غذایی برای بیماران دیابتی به اندازه تزریق انسولین بوده و به همان اندازه حیاتی است.
-
بیماران قلبی
افرادی که به دلیل ابتلا به بیمارهای قلبی همواره از داروهای خاصی استفاده میکنند، یا کسانی که جراحی قلب داشتهاند، باید برای کمک به عملکرد درست قلب خود از رژیم غذایی مخصوصی تبعیت کنند.
-
افرادی که ریسک ابتلا به سرطان در آنها بالا است
برخی از انواع سرطان بدون هیچ دلیلی در بدن پدیدار میشوند. اما انواعی از این بیماری وجود دارد که عامل ژنتیک یا وراثت در آنها مؤثر شناخته شده است. افرادی که در اعضای خانواده یا اقوام درجه یک خود موارد ابتلا به چنین سرطانهایی را داشتهاند، میتوانند با تغییر سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی، ریسک ابتلا به سرطان را در خودشان به شدت کاهش دهند.
-
بیماران گوارشی
دستگاه گوارش موظف است غذای مصرف شده را هضم کرده و مواد مورد نیاز هر کدام از ارگانهای بدن را تأمین کند. اما اگر همین دستگاه گوارش نتواند عملکرد درستی داشته باشد، همه اعضای بدن دچار مشکل خواهند شد.
بیماریهای گوارشی مشکلات بسیار شایعی هستند که برخی از آنها با دارو قابل درمان است. اما بیشتر مشکلات گوارشی را میتوان به کمک رعایت رژیم غذایی برای همیشه مهار کرد.
-
کودکان دارای اضافه وزن یا کمبود وزن
کودکان نیز میتوانند دچار چاقی یا کمبود وزن شدید باشند. البته سبک زندگی والدین روی این مسئله تأثیر مستقیمی دارد. به هر حال اهمیت رژیم غذایی برای کودکان هرگز کمتر از بزرگسالان نیست. چه بسا مسئله رعایت عادات غذایی برای کودکان مهمتر از بزرگسالان باشد. زیرا آنها هنوز در آغاز راه زندگی هستند. بنابراین راحتتر میتوان رژیم غذایی آنها را تغییر داد تا در آینده با جسم سالمتری زندگی کنند.
-
بیماران مبتلا به انواع آلرژی
اغلب آلرژنها، یا همان مواد آلرژی زا درون مواد خوراکی وجود دارند. بنابراین کسانی که دچار آلرژیهای شدید هستند با حذف مواد غذایی آلرژیزا جلوی ابتلا به بیماری را میگیرند. اما مسئله این است که پرهیزهای شدید غذایی در طولانی مدت برای مبتلایان به آلرژی ممکن است عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. مثلاً این افراد را دچار کمبود خون، آهن، مواد معدنی و ویتامینها کند. به همین دلیل افرادی که به مواد غذایی زیادی آلرژی دارند باید تحت نظارت یک پزشک یا متخصص تغذیه از یک رژیم غذایی مخصوص پیروی کنند تا هم آلرژی خود را کنترل کنند، هم دچار بیماریهای مختلف ناشی از پرهیز زیاد غذایی نشوند.
-
خانمهای باردار
تصور غلطی که در مورد خانمهای باردار وجود دارد این است که آنها باید برای رفع نیاز دو نفر غذا بخورند. همچنین اغلب خانمهای باردار اضافه وزن شدید در دوران بارداری را یک امر طبیعی و غیر قابل اجتناب میدانند. این در حالی است که هر دو تصورات اشتباه است.
خانمهای باردار فقط کمی بیش از نیاز همیشگیشان باید غذا بخورند. همچنین درصورتیکه در دوران بارداری خود از یک رژیم غذایی اصولی پیروی کنند به هیچ عنوان دچار اضافه وزنی نمیشوند که پس از زایمان آنها را به دردسر بیندازد. ضمن آنکه پزشکان یا متخصصان تغذیه بهخوبی میدانند که مصرف چه مواد غذایی در دوران بارداری میتواند روی سلامتی و هوش جنین اثر مستقیم بگذارد.
به جز ۱۰ مورد فوق، افراد سالمی که هیچگونه مشکلی ندارند، اما تمایل دارند سبک زندگی درستتری داشته باشند تا مدت طولانیتری از عمر خود را با سلامتی و شادابی بگذرانند هم میتوانند از رژیم غذایی اصولی پیروی کنند.
رژیم غذایی اصولی چه ویژگیهایی دارد؟
دهها یا شاید صدها برنامه غذایی در وبسایتهای سلامتی یا کتابها وجود دارند که افراد میتوانند از آنها پیروی کنند. اما پرسش این است که به چند درصد از این برنامههای غذایی میتوان گفت رژیم غذایی اصولی؟!
اغلب این برنامههای غذایی که با عناوینی چون رژیم کانادایی، جنرال موتور، دوکان، اتکینز، کمبریج، وگانیسم، خام خواری و… شناخته میشوند، عادات غذایی نادرستی هستند که عوارض جانبی بسیاری در مورد هرکدام از آنها گزارش شده است. برخی از این عوارض تا همیشه با انسان باقی میمانند و به سختی قابل جبران هستند.
بهطور مثال رژیمهای غذایی که در آنها فرد بهیکباره و در مدتزمان کوتاهی وزن بسیار زیادی از دست میدهد، میتوانند فرد را دچار مشکل کمخونی شدید یا کمبود کلسیم کنند. یا رژیمهای غذایی که اساس آنها بر حذف برخی از مواد ضروری در هرم غذایی است، در طولانی مدت منجر به کاهش عملکرد صحیح مغز و سایر ارگانهای بدن میشوند.
رژیم غذایی برای بیماران خاص، زنان باردار، افراد سرطانی، بیماران قلبی یا دیابتیها نیز باید قواعد مشخصی داشته باشد. همچنین به هیچ عنوان نباید برای بچههایی که دچار چاقی یا لاغری مفرط هستند خودسرانه و بدون مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه، برنامه غذایی تنظیم کرد.
بنابراین رژیم غذایی اصولی رژیمی است که :
- بر اساس شرایط خاص هر فرد از نظر سن، وضعیت بدنی، میزان فعالیت روزانه، سلامت جسمی یا ابتلا به بیماریهای خاص تنظیم شده باشد.
- تمام مواد غذایی موجود در هرم غذایی در آن وجود داشته باشد. (به جز در موارد خاصی که افراد سبک تغذیهای گیاه خواری یا وگانیسم را انتخاب میکنند)
- بر اساس سبک زندگی هر فرد و به طور اختصاصی تنظیم شده باشد.
- رعایت کردن اصول و قواعد آن ساده بوده و به همین سبب پایبند بودن به آن دشوار نباشد.
- مواد غذایی موجود در آن در دسترس باشد.
- در آن میزان کربوهیدارت، پروتئین، چربی، مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز روزانه برای بدن هر فرد در نظر گرفته شده باشد.
- تنوع غذایی در آن رعایت شده اما از نظر ترکیبات کاملاً پایدار باشد.
- برنامه منعطفی باشد که امکان جابه جایی مواد غذایی یا وعدهها در آن وجود داشته باشد.
- رعایت کردن آن در طول زمان فرد را دچار کمبود ویتامین یا مواد معدنی نکند.
- پایبندی به اصول آن به معنی تغییر سبک زندگی در مسیر سلامتی باشد؛ نه تحمل بیشازحد گرسنگی یا دچار شدن به احساس ضعف شدید.
چه کسانی میتوانند رژیم غذایی تنظیم کنند؟
تدوین رژیم غذایی یک کار کاملاً علمی و بسیار دقیق است. بنابراین تنها کسانی قادر به تهیه برنامه غذایی اصولی هستند که دانش آن را دارند. افرادی مانند پزشکان تغذیه یا متخصصانی که سالها است در این زمینه تحصیل و تحقیق کردهاند.
پزشکان یا متخصصان تغذیه ابتدا شرایط افراد از نظر سلامتی یا ابتلا به بیماری را به طور کامل بررسی میکنند. همچنین اگر لازم باشد یک آزمایش کلی تجویز میکنند تا بر وضعیت فعلی آنها اشراف کامل داشته باشند. ضمن آنکه میتوانند با توافق مراجعه کنندگان به کمک دستگاه آنالیز بدن، یک تحلیل کلی و دقیق از وضعیت فیزیکی آنها به دست آورند.
سپس بر اساس همه اطلاعات به دست آمده و با در نظر گرفتن فاکتورهایی نظیر سن، جنسیت، میزان چاقی یا لاغری، نوع بیماری، میزان فعالیت روزانه، سبک زندگی و نیازهای بدن افراد، برای آنها رژیم غذایی تنظیم میکنند.
همانطور که میبینید تدوین رژیم غذایی یک پروسه بسیار دقیق و حساس است که باید عوامل مختلفی را در آن مد نظر قرار داده، سپس اقدام به تنظیم رژیم غذایی کرد. به همین دلیل است که این کار فقط از عهده پزشکان و متخصصان تغذیه بر میآید.
از کجا میتوان رژیم غذایی گرفت؟
رژیم غذایی را میتوان از هر کلینیک یا مرکز درمانی تهیه کرد که در آن پزشک یا متخصص تغذیهای حضور دارد که بر اساس همه قواعد فوق اقدام به تهیه رژیم غذایی میکند.
کلینیک زیبایی اکسیر، یکی از بهترین مراکز ارائه دهنده رژیم غذایی
اکسیر به عنوان یکی از بهترین کلینیکهای تهران، سالها است که در زمینه تنظیم رژیم غذایی برای مراجعین خود فعالیت میکند.
پزشکان و متخصصان تغذیهای که در کلینیک زیبایی اکسیر فعالیت میکنند جزو بهترین و خوش نامترین فعالان این حوزه هستند. آنها با در نظر گرفتن تمام اصول مربوط به تنظیم رژیم غذایی، بهترین برنامه غذایی را بر مبنای شرایط خاص هر فرد تهیه میکنند. همچنین پس از ارائه رژیم به مراجعین، روند رعایت برنامه غذایی توسط آنها را پیگیری کرده و پروسه دست یابی به هدف کاهش، افزایش یا تثبیت وزن افراد را متعهدانه، رصد میکنند.
یکی از مهمترین مزیتهای انتخاب کلینیک زیبایی اکسیر به منظور دریافت رژیم غذایی، مجهز بودن این مجموعه به پیشرفتهترین دستگاه آنالیز بدن است. دستگاهی که میتوان به کمک آن تمام ویژگیهای بدن از جمله میزان چربی، حجم عضله، ساختار اسکلتی، میزان آب بدن و سایر ریز فاکتورهایی که مختص به بدن هر فرد هستند را استخراج کرده و بر اساس اطلاعات به دست آمده که کاملاً قابل استناد هستند، رژیم غذایی مناسب را تدوین کرد.
بنابراین اگر تصمیم دارید رژیم بگیرید اجازه دهید متخصصان تغذیه در کلینیک زیبایی اکسیر بهترین رژیم غذایی را برای شما تهیه کنند و در تمامی مراحل رعایت این رژیم، در کنار شما باشند.
” غذای شما دوای شماست و دوای شما، غذای شماست”.
این یکی از معروفترین جملات طبیب الاطبا، حکیم ابوعلی سیناست؛ که علم پزشکی هرچقدر بیشتر پیشرفت کرد بر درستی آن بیشتر صحه گذاشت.
این که افراد در طی روز چه چیزهایی میخورند؟
چه میزان از هر ماده غذایی یا نوشیدنی را مصرف میکنند؟ با چه سبکی غذا میخورند؟
در خوردن چه چیزهای زیادهروی و چه مواد غذایی را کمتر مصرف میکنند؟
همگی موضوعاتی است که تأثیر مستقیمی روی سلامتی، شادابی و تناسب اندام آنها دارد. به همین دلیل شاید به جرئت بتوان گفت که رژیم غذایی به معنی عادات غذایی، اصلیترین شاخص سلامتی افراد جامعه است. سایر موارد مانند میزان تحرک افراد در طی روز، استرس یا فشار روانی، آلودگیهای محیط زیست و … از نظر تأثیرگذاری روی سلامت، احتمال ابتلا به بیماری و طول عمر افراد در درجه پایینتری از اهمیت قرار دارند.
تصور عموم مردم از رژیم غذایی این است که فقط افرادی که دچار اضافه وزن هستند، ورزشکاران، فعالان حوزه فشن و مدلینگ یا کسانی که تمایل دارند کمی چاقتر شوند به آن نیاز دارند. همچنین واژه رژیم غذایی معادل با تصویر یک بشقاب خالی یا ظرف پر از سبزیهای نپخته است. این در حالی است که اولاً رژیم غذایی فقط مختص به گروههای محدودی نیست که با اهداف خاصی سبک غذا خوردن و حجم غذای مصرفی خود را تغییر میدهند.
رژیم غذایی به معنی اصلاح عادات غذایی است که تقریباً برای همه افراد جامعه یک امر ضروری محسوب میشود. در ثانی سالها است که رژیم غذایی دیگر به معنی نخوردن غذا، حذف برخی مواد غذایی از برنامه روزمره یا جایگزین کردن دائمی سبزیهای نپخته بهجای گوشت یا سایر غذاهای هوس برانگیز نیست. اکنون رژیم غذایی به معنی اصلاح اصولی سبک غذا خوردن و تعیین میزان کالری مورد نیاز بدن است که میتوان آن را از هر گروه مواد غذایی به دست آورد. افراد زیادی هستند که برای حفظ سلامتی و افزایش طول عمر به رژیم غذایی نیاز دارند. اما ممکن است خودشان ندانند که رژیم غذایی چقدر برای آنها حیاتی است.
چه کسانی نیاز به دریافت رژیم غذایی دارند؟
-
افرادی که اضافه وزن دارند
این گروه از افراد بیشترین نیاز را به دریافت رژیم غذایی دارند. چاقی عاملی است که نه تنها اعتماد به نفس افراد را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه از نظر فیزیکی هم مشکلاتی بسیار زیادی را متوجه آنها میکند.
چاقی عاملی است که منجر به بروز مشکلاتی نظیر بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، قند، دردهای مفصلی، آرتروز، دیسک کمر و صدها معضل فیزیکی دیگر میشود.
-
کسانی که به شدت لاغر هستند
شاید افراد چاق بیشتر در معرض بیماریهای ناشی از اضافه وزن باشند. به همین دلیل توجه بیشتری را به خود جلب میکنند. اما این به معنی بیاهمیت بودن رعایت رژیم غذایی برای افراد به شدت لاغر نیست.
بسیاری از افراد به دلایل گوناگونی مانند پرکاری تیروئید یا بیماریهای دیگر دچار کمبود وزن شدید هستند. این موضوع مشکلاتی نظیر کمخونی، کمبود ویتامین، کاهش سطح مواد معدنی و پوکی استخوان را برای آنها پدید میآورد. بنابراین رعایت رژیم غذایی اصولی که در آن تمام نیازهای این گروه از افراد به مواد غذایی و ویتامینها در نظر گرفته شده باشد، اهمیت بسیار زیادی دارد.
-
ورزشکاران حرفهای
همان اندازه که ورزش کردن برای ورزشکاران حرفهای یک امر حیاتی است، رعایت رژیم غذایی نیز برای آنها مهم است. بسیاری از کسانی که ورزش کردن را برای ادامه مسیر زندگی خود تا همیشه انتخاب میکنند، به این موضوع واقف نیستند که در کنار انتخاب یک مربی خبره، نیاز دائمی به یک متخصص تغذیه نیز دارند. فردی که قادر باشد همواره بر اساس نیازهای بدن ورزشکار، یک رژیم غذایی متناسب برای او تنظیم کند.
در غیر این صورت، یعنی اگر ورزشکاری بدون رعایت رژیم غذایی اصولی به ورزشهای سخت و طاقتفرسا ادامه دهد، دیر یا زود دچار کمبود خون، ویتامین، پروتئین، کلسیم و … خواهد شد. معضلاتی که هرکدام سلامتی فرد را نشانه گرفته و به تنهایی میتوانند آینده او در حرفه ورزش را تحت تأثیر قرار دهند.
-
بیماران مبتلابه دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ که به آن مرض قند نیز گفته میشود، بیماری خطرناک اما قابل کنترلی است که تعداد مبتلایان آن در جهان روزبهروز بیشتر میشود. نوع تغذیه و رعایت رژیم غذایی مهمترین نقش را در مهار این بیماری ایفا میکنند. اهمیت رژیم غذایی برای بیماران دیابتی به اندازه تزریق انسولین بوده و به همان اندازه حیاتی است.
-
بیماران قلبی
افرادی که به دلیل ابتلا به بیمارهای قلبی همواره از داروهای خاصی استفاده میکنند، یا کسانی که جراحی قلب داشتهاند، باید برای کمک به عملکرد درست قلب خود از رژیم غذایی مخصوصی تبعیت کنند.
-
افرادی که ریسک ابتلا به سرطان در آنها بالا است
برخی از انواع سرطان بدون هیچ دلیلی در بدن پدیدار میشوند. اما انواعی از این بیماری وجود دارد که عامل ژنتیک یا وراثت در آنها مؤثر شناخته شده است. افرادی که در اعضای خانواده یا اقوام درجه یک خود موارد ابتلا به چنین سرطانهایی را داشتهاند، میتوانند با تغییر سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی، ریسک ابتلا به سرطان را در خودشان به شدت کاهش دهند.
-
بیماران گوارشی
دستگاه گوارش موظف است غذای مصرف شده را هضم کرده و مواد مورد نیاز هر کدام از ارگانهای بدن را تأمین کند. اما اگر همین دستگاه گوارش نتواند عملکرد درستی داشته باشد، همه اعضای بدن دچار مشکل خواهند شد.
بیماریهای گوارشی مشکلات بسیار شایعی هستند که برخی از آنها با دارو قابل درمان است. اما بیشتر مشکلات گوارشی را میتوان به کمک رعایت رژیم غذایی برای همیشه مهار کرد.
-
کودکان دارای اضافه وزن یا کمبود وزن
کودکان نیز میتوانند دچار چاقی یا کمبود وزن شدید باشند. البته سبک زندگی والدین روی این مسئله تأثیر مستقیمی دارد. به هر حال اهمیت رژیم غذایی برای کودکان هرگز کمتر از بزرگسالان نیست. چه بسا مسئله رعایت عادات غذایی برای کودکان مهمتر از بزرگسالان باشد. زیرا آنها هنوز در آغاز راه زندگی هستند. بنابراین راحتتر میتوان رژیم غذایی آنها را تغییر داد تا در آینده با جسم سالمتری زندگی کنند.
-
بیماران مبتلا به انواع آلرژی
اغلب آلرژنها، یا همان مواد آلرژی زا درون مواد خوراکی وجود دارند. بنابراین کسانی که دچار آلرژیهای شدید هستند با حذف مواد غذایی آلرژیزا جلوی ابتلا به بیماری را میگیرند. اما مسئله این است که پرهیزهای شدید غذایی در طولانی مدت برای مبتلایان به آلرژی ممکن است عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. مثلاً این افراد را دچار کمبود خون، آهن، مواد معدنی و ویتامینها کند. به همین دلیل افرادی که به مواد غذایی زیادی آلرژی دارند باید تحت نظارت یک پزشک یا متخصص تغذیه از یک رژیم غذایی مخصوص پیروی کنند تا هم آلرژی خود را کنترل کنند، هم دچار بیماریهای مختلف ناشی از پرهیز زیاد غذایی نشوند.
-
خانمهای باردار
تصور غلطی که در مورد خانمهای باردار وجود دارد این است که آنها باید برای رفع نیاز دو نفر غذا بخورند. همچنین اغلب خانمهای باردار اضافه وزن شدید در دوران بارداری را یک امر طبیعی و غیر قابل اجتناب میدانند. این در حالی است که هر دو تصورات اشتباه است.
خانمهای باردار فقط کمی بیش از نیاز همیشگیشان باید غذا بخورند. همچنین درصورتیکه در دوران بارداری خود از یک رژیم غذایی اصولی پیروی کنند به هیچ عنوان دچار اضافه وزنی نمیشوند که پس از زایمان آنها را به دردسر بیندازد. ضمن آنکه پزشکان یا متخصصان تغذیه بهخوبی میدانند که مصرف چه مواد غذایی در دوران بارداری میتواند روی سلامتی و هوش جنین اثر مستقیم بگذارد.
به جز ۱۰ مورد فوق، افراد سالمی که هیچگونه مشکلی ندارند، اما تمایل دارند سبک زندگی درستتری داشته باشند تا مدت طولانیتری از عمر خود را با سلامتی و شادابی بگذرانند هم میتوانند از رژیم غذایی اصولی پیروی کنند.
رژیم غذایی اصولی چه ویژگیهایی دارد؟
دهها یا شاید صدها برنامه غذایی در وبسایتهای سلامتی یا کتابها وجود دارند که افراد میتوانند از آنها پیروی کنند. اما پرسش این است که به چند درصد از این برنامههای غذایی میتوان گفت رژیم غذایی اصولی؟!
اغلب این برنامههای غذایی که با عناوینی چون رژیم کانادایی، جنرال موتور، دوکان، اتکینز، کمبریج، وگانیسم، خام خواری و… شناخته میشوند، عادات غذایی نادرستی هستند که عوارض جانبی بسیاری در مورد هرکدام از آنها گزارش شده است. برخی از این عوارض تا همیشه با انسان باقی میمانند و به سختی قابل جبران هستند.
بهطور مثال رژیمهای غذایی که در آنها فرد بهیکباره و در مدتزمان کوتاهی وزن بسیار زیادی از دست میدهد، میتوانند فرد را دچار مشکل کمخونی شدید یا کمبود کلسیم کنند. یا رژیمهای غذایی که اساس آنها بر حذف برخی از مواد ضروری در هرم غذایی است، در طولانی مدت منجر به کاهش عملکرد صحیح مغز و سایر ارگانهای بدن میشوند.
رژیم غذایی برای بیماران خاص، زنان باردار، افراد سرطانی، بیماران قلبی یا دیابتیها نیز باید قواعد مشخصی داشته باشد. همچنین به هیچ عنوان نباید برای بچههایی که دچار چاقی یا لاغری مفرط هستند خودسرانه و بدون مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه، برنامه غذایی تنظیم کرد.
بنابراین رژیم غذایی اصولی رژیمی است که :
- بر اساس شرایط خاص هر فرد از نظر سن، وضعیت بدنی، میزان فعالیت روزانه، سلامت جسمی یا ابتلا به بیماریهای خاص تنظیم شده باشد.
- تمام مواد غذایی موجود در هرم غذایی در آن وجود داشته باشد. (به جز در موارد خاصی که افراد سبک تغذیهای گیاه خواری یا وگانیسم را انتخاب میکنند)
- بر اساس سبک زندگی هر فرد و به طور اختصاصی تنظیم شده باشد.
- رعایت کردن اصول و قواعد آن ساده بوده و به همین سبب پایبند بودن به آن دشوار نباشد.
- مواد غذایی موجود در آن در دسترس باشد.
- در آن میزان کربوهیدارت، پروتئین، چربی، مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز روزانه برای بدن هر فرد در نظر گرفته شده باشد.
- تنوع غذایی در آن رعایت شده اما از نظر ترکیبات کاملاً پایدار باشد.
- برنامه منعطفی باشد که امکان جابه جایی مواد غذایی یا وعدهها در آن وجود داشته باشد.
- رعایت کردن آن در طول زمان فرد را دچار کمبود ویتامین یا مواد معدنی نکند.
- پایبندی به اصول آن به معنی تغییر سبک زندگی در مسیر سلامتی باشد؛ نه تحمل بیشازحد گرسنگی یا دچار شدن به احساس ضعف شدید.
چه کسانی میتوانند رژیم غذایی تنظیم کنند؟
تدوین رژیم غذایی یک کار کاملاً علمی و بسیار دقیق است. بنابراین تنها کسانی قادر به تهیه برنامه غذایی اصولی هستند که دانش آن را دارند. افرادی مانند پزشکان تغذیه یا متخصصانی که سالها است در این زمینه تحصیل و تحقیق کردهاند.
پزشکان یا متخصصان تغذیه ابتدا شرایط افراد از نظر سلامتی یا ابتلا به بیماری را به طور کامل بررسی میکنند. همچنین اگر لازم باشد یک آزمایش کلی تجویز میکنند تا بر وضعیت فعلی آنها اشراف کامل داشته باشند. ضمن آنکه میتوانند با توافق مراجعه کنندگان به کمک دستگاه آنالیز بدن، یک تحلیل کلی و دقیق از وضعیت فیزیکی آنها به دست آورند.
سپس بر اساس همه اطلاعات به دست آمده و با در نظر گرفتن فاکتورهایی نظیر سن، جنسیت، میزان چاقی یا لاغری، نوع بیماری، میزان فعالیت روزانه، سبک زندگی و نیازهای بدن افراد، برای آنها رژیم غذایی تنظیم میکنند.
همانطور که میبینید تدوین رژیم غذایی یک پروسه بسیار دقیق و حساس است که باید عوامل مختلفی را در آن مد نظر قرار داده، سپس اقدام به تنظیم رژیم غذایی کرد. به همین دلیل است که این کار فقط از عهده پزشکان و متخصصان تغذیه بر میآید.
از کجا میتوان رژیم غذایی گرفت؟
رژیم غذایی را میتوان از هر کلینیک یا مرکز درمانی تهیه کرد که در آن پزشک یا متخصص تغذیهای حضور دارد که بر اساس همه قواعد فوق اقدام به تهیه رژیم غذایی میکند.
کلینیک زیبایی اکسیر، یکی از بهترین مراکز ارائه دهنده رژیم غذایی
اکسیر به عنوان یکی از بهترین کلینیکهای تهران، سالها است که در زمینه تنظیم رژیم غذایی برای مراجعین خود فعالیت میکند.
پزشکان و متخصصان تغذیهای که در کلینیک زیبایی اکسیر فعالیت میکنند جزو بهترین و خوش نامترین فعالان این حوزه هستند. آنها با در نظر گرفتن تمام اصول مربوط به تنظیم رژیم غذایی، بهترین برنامه غذایی را بر مبنای شرایط خاص هر فرد تهیه میکنند. همچنین پس از ارائه رژیم به مراجعین، روند رعایت برنامه غذایی توسط آنها را پیگیری کرده و پروسه دست یابی به هدف کاهش، افزایش یا تثبیت وزن افراد را متعهدانه، رصد میکنند.
یکی از مهمترین مزیتهای انتخاب کلینیک زیبایی اکسیر به منظور دریافت رژیم غذایی، مجهز بودن این مجموعه به پیشرفتهترین دستگاه آنالیز بدن است. دستگاهی که میتوان به کمک آن تمام ویژگیهای بدن از جمله میزان چربی، حجم عضله، ساختار اسکلتی، میزان آب بدن و سایر ریز فاکتورهایی که مختص به بدن هر فرد هستند را استخراج کرده و بر اساس اطلاعات به دست آمده که کاملاً قابل استناد هستند، رژیم غذایی مناسب را تدوین کرد.
بنابراین اگر تصمیم دارید رژیم بگیرید اجازه دهید متخصصان تغذیه در کلینیک زیبایی اکسیر بهترین رژیم غذایی را برای شما تهیه کنند و در تمامی مراحل رعایت این رژیم، در کنار شما باشند.