پسوریازیس چیست و چگونه درمان میشود؟
شاید کمتر پیش آمده باشد نام این بیماری پوستی را شنیده باشید. حق دارید چرا که پسوریازس در بین افراد شایع نیست. اما همان تعداد کمی که دچار این بیماری میشوند مشکلات زیادی را پیش روی خود دارند. شاید شما این بیماری را با نامهای بیماری صدف پوستی و یا صدفک هم بشناسید که نامهای دیگری از بیماری پوستی پسوریازیس هستند. پسوریازیس یک نوع بیماری پوستی خود ایمنی است. یعنی بدن شما علیه خودش عمل میکند و عکس العمل از خود نشان میدهد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند گاهی این بیماری را مشاهده میکنند و گاهی هم هیچ اثری از آن را نمیبینند. در واقع پسوریازیس یک بیماری مزمنی است که دائما در حال رفت و آمد میباشد.
در حالت طبیعی و عادی، سلولهای مرده و آسیب دیده پوست بدن انسان گاها میریزند و به جای آن سلولهای جدید تولید میشوند اما در افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند به دلیل سیگنالهایی که اشتباه به پوست میرسد، سرعت تولید از سرعت ریزش بیشتر میشود. به این ترتیب فردی که دچار بیماری پسوریازیس میباشد دائما پوستش دچار پوست پوست شدن میباشد و ظاهر نامناسب بر روی پوست آن پدیدار میشود.
اکثرا مردم از فردی که به این بیماری دچار میشود دوری میکنند چرا که آنها میترسند این بیماری پوستی مسری و واگیردار باشد اما در حقیقت به این صورت نیست و پسوریازیس یک بیماری ژنتیکی در فرد است. یکی از دلایلی که افراد به این بیماری پوستی دچار میشوند ارثی میباشد. یعنی اگر فردی امروزه دچار پسوریازیس است از بدو تولد در ژن او این بیماری وجود داشته است اما امروز خودش را بروز داده است. همچنین ممکن است فردی در بدو تولد دچار این ژن باشد اما هیچ وقت بروز نکند.
برخی از عواملی که باعث میشوند این بیماری در فرد خودش را نشان دهد عبارتند از:
- عفونت
- تحریکات موضعی
- مصرف برخی داروهای خاص
- آسیب پوستی
- آب و هوا
- استعمال دخانیات مانند سیگار
- مصرف مشروبات الکل
- استرس
هدف اصلی درمان پسوریازیس این است که سرعت رشد سلولها را در فرد مبتلا کاهش دهیم تا او کمتر اذیت و آزار ببیند.
انواع پسوریازیس
پسوریازیس فقط یک مدل بیماری نیست و ممکن است در برخی افراد در نواحی مختلفی از بدن و با مدلهای متفاوتی رخ بدهد. انواع این بیماری پوستی با توجه به محلی که رشد می کند و درصد شیوع این بیماری دسته بندیهای مختلفی دارد که عبارتند از:
-
پسوریازیس ولگاریس یا پسوریازیس پلاکی
یکی از شایعترین مدل پسوریازیس دقیقا همین نوع ولگاریس و پلاکی است. در این مدل از این بیماری فردی که مبتلا میشود بر روی پوست لکههای قرمز رنگ و خشکی را مشاهده میکند که به مرور زمان و بزرگ شدن، این لکه تبدیل به یک ضایعه فلسی نقرهای میشود. در برخی مواقع و پس از بهبود خشکی، لکههای خون در زیر سلول دیده میشود. اما این ضایعات پوستی هنگامی که پدیدار میشوند ممکن است برای فرد به همراه درد و خارش باشند که او را بسیار آزار دهند. تعداد این پسوریازیسها بر روی پوست مشخص نیستند. ممکن است به یک باره سرتاسر بدن را بصورت متغییر فرا بگیرند و در هر نقطهای از بدن ظاهر شوند. شاید برایتان کمی عجیب باشد اما این مدل از بیماری حتی درون دستگاه تناسلی فرد و بافت نرم دهان نیز ممکن است ایجاد شوند.
-
پسوریازیس ناخن
همان گونه که از نام این مدل از پسوریازیسها مشخص است این مدل از بیماری مرتبط با ناخن است. در گوشهای از ناخن پا و یا دست ظاهر میشود. هنگامی که فرد دچار پسوریازیس ناخن میشود رشد ناخن او دچار مشکل میشود و رنگ ناخن وی تغییر پیدا میکند. اگر سریعا به دکتر مراجعه نکند و این بیماری حاد شود ناخن تغییر فرم خواهد داد و ضخیم میشود.
-
پسوریازیس خالدار یا پسوریازیس قطرهای
این مدل از پسوریازیس بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده میشود و یکی از عوامل اصلی که فرد دچار این مدل میشود عفونت باکتریایی است. مانند عفونت استرپتوکوکی گلو. هنگامی که فرد دچار این بیماری میشود در اثر عفونت تکههای خشک پوست سراسر بدنش را میگیرند و بعد از مدتی هم از بین میروند. این لکههای بسیار کوچک هستند و ظاهری مانند قطره آب دارند. آنها بر روی دستان، پاها و کف سر ایجاد میشوند. آنها یک ضایعه کوچک هستند که پوستی نازک آنها پوشانده است و اصلا به ضخامت پلاکها نیستند.
-
پسوریازیس معکوس (صدف پوستی)
پسوریازیس معکوس در برخی نواحی بدن اتفاق میافتد. بیشتر در مناطقی ایجاد میشود که پر از چین و چروک هستند. این مدل از بیماری پلاکهای قرمز و صافی هستند که به همراه خارش در نواحی مختلف بدن مانند زیر بغل، کشاله ران، دستگاه تناسلی، زیر سینه و غیره اتفاق میافتند. از آنجایی که این بیماری در نواحی خاص رخ میدهند هنگامی که شما عرق میکنید تحریک میشوند و هنگامی که اصطحکاک ایجاد میشود این بیماری تشدید میشود و وضعیت فرد بیمار بدتر خواهد شد. یکی از عواملی که در به وجود آمدن این نوع پسوریازیس موثر است عفونتهای قارچی است.
-
پسوریازیس پوست سر
همان گونه که از نام این مدل بیماری مشخص است. این پسوریازیس بر روی پوست سر پدیدار میشود. اما در برخی حالات ممکن است این مدل را روی صورت، گوش و خط ریش هم نیز مشاهده کنید. افرادی که به این مدل از پسوریازیس دچار میشوند ممکن است به ریزش مو شدید گرفتار شوند.
برخی دیگر از انواع پسوریازیس به طور مختصر عبارتند از:
-
پسوریازیس پوستهای
-
پسوریازیس اریترودرمیک
-
پسوریازیس مفصلی یا آرتریت پسوریاتیک
چه کسانی بیشتر در معرض پسوریازیس قرار دارند؟
ما نمیتوانیم بگوییم که ممکن است فلان فرد مبتلا شود و یا فرد دیگری مبتلا نشود چرا که پسوریازیس هر کسی را تهدید میکند اما گاها برخی عوامل وجود دارند که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهند که این عوامل عبارتند از:
-
سابقه خانوادگی
سابقه خانوادگی یکی از عوامل بسیار تهدید کننده و خطرناک است. هنگامی که شما یک نفر از اعضای خانواده به خصوص یکی از والدینتان دچار پسوریازیس باشند خطر ابتلا به این بیماری در شما بسیار زیاد است. همچنین اگر پدر و مادر شما هر دو دارای این بیماری باشند باید بگویم متاسفانه شما هم ۹۰ درصد مبتلا خواهید شد.
- استرس
یکی از عواملی که می تواند بر روی این بیماری تاثیر بگذارد تنش و استرسهایی است که ما را هر روزه تهدید میکند و باعث میشود سیستم ایمنی ما درست کار نکند. هنگامی که شما استرس بسیار زیادی دارید خطر ابتلا به پسوریازیس در بدن شما نیز بسیار بالا خواهد بود.
-
چاقی
یکی از عواملی که شاید از دید شما کاملا بیربط باشد چاقی است. هنگامی که شما بیش از حد اضافه وزن دارید، خطر ابتلا به پسوریازیس در بدن شما بالا است. پس مراقب تناسب اندام خود باشید.
-
سیگار کشیدن
استعمال دخانیان علاوه بر اینکه همیشه سلامت شما را به خطر میاندازد، خطر ابتلا به پسوریازیس را در شما نیز افزایش میدهد. در افراد سیگاری در این بیماری به شدت توسعه پیدا میکند.
علائم پسوریازیس عبارتند از:
- فلسی شدن پوست به همراه پینههای زبر قرمز یا صورتی برآمده؛
- اگر شما دارای پوستی خشک و ترک خورده هستید که در برخی مواقع دچار خون ریزی نیز میشوید احتمال اینکه مبتلا باشید بسیار زیاد است.
- افرادی که به پسوریازیس مبتلا میشوند احساس خارش و سوزش و درد میکنند.
- در برخی از مدل های پسوریازیس ناخن فرد تغییر حالت میدهد و برآمده و یا ضخیم میشود.
- در موارد بسیار نادر بر روی لکههای قرمز فرد تاول های پر از چرک میزند.
این علائم میتوانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند اما بیشتر روی زانوها، آرنجها و پوست سر ایجاد میشوند.
انواع درمان بیماری پسوریازیس
درمانهای بیماری پسوریازیس به ۳ دسته کلی تقسیم میشوند:
- درمانهای موضعی : استفاده از کرمها و پمادهایی که برای این بیماری موثر هستند.
- نور درمانی: در این درمان از پرتوهای ماورای بنفش استفاده میشود.
- درمانهای هدفمند: در این روش برای فرد داروهای خوراکی تجویز میشود یا در برخی شرایط خاص داروهای تزریقی نیز تجویز میشود.
اما در آخر همه این موارد یکی از سادهترین و بیدردسرترین راههای درمان پسوریازیس استفاده از کرمهای مرطوب کننده میباشد. این کرمها در شرایطی که هنوز این بیماری شدت نیافته بسیار کمککننده هستند و از تشدید آنها جلوگیری میکنند. در پسوریازیسهای خفیف که پوست دچار خشکی، فلسی شدن و ترک میشود کرمهای مرطوب کننده موثر واقع میشوند.
در کنار روشهایی که در بالا ذکر کردیم شما با استفاده از برخی روشهای ساده میتوانید به درمان سریع خود کمک کنید.
برخی از این روشهای کمک کننده درمان پسوریازیس عبارتند از:
- حمامکردن روزانه
هنگامی شما دوش میگیرید باعث میشود پوست ملتهب شما آرامش پیدا کند و آب سلولهای خشک شده روی پوست شما را میشوید. در اینجا فقط باید به این نکته توجه کنید که به هیچ عنوان از صابونهای عطری و از بین برنده چربی پوست استفاده نکنید. همچنین بهتر است با آب ولرم دوش بگیرید و پس از آن از کرمهای مرطوبکننده و لوسینهای بدن استفاده نمایید.
- نور طبیعی خورشید
هنگامی که شما زیر نور طبیعی خورشید قرار می گیرید پوست تسکین پیدا میکند. فقط در این جا دو مورد را اصلا فراموش نکنید که باید مدت زیر خورشید بودن کم باشد و حتما از کرمهای ضد آفتاب استفاده نمایید.
- کاهش وزن
تناسب اندام بسیار کمککننده است.
- حفظ آرامش و دوری از استرس
دوری از استرس و انجام فعالیت هایی مثل مدیتیشن که استرس شما را کنترل میکنند.
- سیگار ممنوع
نه تنها برای کمک به درمان این بیماری بلکه برای سلامت خود استعمال دخانیات را کنار بگذارید.
جهت مشاوره رایگان با پزشکان مجرب و رزرو نوبت مرکز تخصصی پوست و زیبایی اکسیر همین حالا با ما تماس بگیرید.️
آدرس شعبه یک: یوسفآباد، خیابان هجدهم ، پلاک ۱۰
بدون دیدگاه